Wij zijn op reis!

De wind giert om de boot, lijnen klapperen overal in masten en elke paar minuten rukt de wind aan onze landvasten. Kobbe wordt in bedwang gehouden door zes lijnen in de haven van Brest. De depressie voor de deur op de Atlantische Oceaan heeft geen naam, maar het is wel de eerste storm op deze reis die ons belemmert te gaan waarheen we nu eigenlijk willen: over de Golf van Biskaje naar Spanje. Eindelijk komen we toe aan het schrijven van een eerste blog.

We zijn bijna een maand geleden vertrokken uit Lelystad haven en liggen in de Franse havenstad Brest. Langzaam komen we stukje bij beetje los van de drukte en spanning van voor het vertrek. Op vrijdag 5 juli zwaaiden familie en vrienden ons uit in Lelystad en zeilden we met een heerlijk zonnetje naar Amsterdam. De dag daarna door naar Scheveningen waar we maandagochtend moesten zijn om in Den Haag nog een document te regelen. Voor ons gevoel begon de reis pas echt toen we die middag losgooiden voor de oversteek naar Ramsgate.

Stroming en wind stonden gunstig voor onze koers, maar de haven uitkomen aan lagerwal viel nog niet mee. Als ik bijgelovig was geweest, was ik vast omgekeerd! Terwijl wij plankgas gaven, probeerden de golven in de havenmond ons terug de haven in te duwen en één hele grote golf legde ons volkomen stil. Gelukkig hadden we het grootzeil in de haven al gehesen als steunzeil maar de wind was zo pal tegen dat een fokje er nog niet bij kon. Met haar boeg ging Kobbe onder in die monstergolf en het buiswater stond tot op de kajuit! De motor gorgelde en gromde onder mijn voeten en even leek het of we achteruit zouden gaan. Heel langzaam maakten we weer vaart en werkten we ons tussen de havenhoofden door. Snel een postzegeltje fok erbij en bakboord uit en daar gingen we: met halve wind en prachtig weer vlogen we met 8 knopen over de grond richting Rotterdam.

Dinsdagochtend liepen we Ramsgate binnen. Het was een soepele oversteek geweest maar we waren evengoed best moe dus even een dag rustig aan. Was eerst nog het plan om de volgende dag al naar Dover te gaan, een flinke hoofdpijn dwong mij de hele woensdagmiddag op bed te liggen. Een buurman op de haven had de reis twee jaar geleden ook gemaakt en drukte ons op het hart om vooral niet te haasten: Je hebt tijd genoeg! Dus toen we donderdags netjes met het juiste tij naar Dover staken en de wind volledig op de kop kregen, keken we elkaar aan en besloten: we gaan lekker terug! Die avond aten we Grieks bij een restaurant aan de haven.

Vrijdag rondden we de kaap naar Dover wel met succes. Een bijzondere ervaring zo’n kaap: de wind waait er zoals hij wil en dat is werkelijk alle kanten op. Omdat we met drie jachten tegelijk onderweg waren, konden we aan de anderen zien dat zij dezelfde vreemde winden troffen. Het leek wel plassenzeilen in een Valkje: continu overstag en zeilen strak en dan weer losser. Vlak om de hoek lag Dover waar we tussen de grote ferry’s door moesten laveren voor we achter de indrukwekkende muren van de haven verdwenen op weg naar de marina. Ze zijn daar aan het verbouwen zodat de route uit de pilot (een soort reisboek met vaaraanwijzingen voor alle havens) leidde naar een grote muur! Blij dat we hier met daglicht zijn.

De wind stond al een paar dagen noord en gunstig om verder te trekken, dus zaterdag zeilden we door naar Eastbourne.

wordt vervolgd…